Obnova cerkve sv.Boštjana v Brestanici

20200921 111309

Zaključila se je obnova fasade na podružnični cerkvi sv.Boštjana in obnova oltarjev. Na zvoniku so obnovljene štukature, fasada, obnovljena ura, nameščeni so urni kazalci, urni mehanizem, elektrifikacija zvona(mogoče še kakšnega dodamo), sledi še priključitev na električno omrežje in namestitev protivlomne naprave.

Za župnijo je to eden večjih zalogajev v finančnem smislu. Zato prosimo vse ,ki lahko prispevate za obnovo, da se zglasite v župnišču ali dar nakažete na TRR račun Župnije Brestanica, Cesta prvih borcev 8A, 8280 Brestanica odprt pri NLB ; SI56 0298 0025 3277 442 - s pripisom Sv.Boštjan. Vsak, pa naj bo še tako mali dar, bo pripomogel pri financiranju obnove. Sodeluj, prispevaj temu biseru Brestanice, ki stoji na hribčku, kjer se dovški potok izliva v brestaniškega.

Sveti Boštjan je tudi zavetnik proti kužnim boleznim in kako zanimivo je da se je začela obnova njegove cerkve v letu epidemije . V začetku leta 2020, ko smo se dogovarjali o obnovi, še nismo slutili, kaj nas čaka, sploh nismo vedeli kaj je to epidemija takšne razsežnosti kot nas je doletela in je še ni konec. Niti pomislili nismo na epidemijo in covid-19. Leta 1523 je bila verjetno prav zaradi kuge , povečana in obogatena z oltarji in tudi z kipom sv.Roka( tudi zavetnik proti kužnim boleznim). In 2020, v letu kuge COVID-19 je bila zunanjost obnovljena, notranjost, poslikave, še poteka in bi po pričakovanjih bila zaključena v prvi polovici letošnjega leta-2022. Naj bo vaš velikodušen dar tudi priporočilo njemu, ki je pomočnik v kužnih boleznih. Bog povrni!

 

ZGODOVINA

 

Cerkev stoji v gornjem delu brestaniškega Trga. Zgrajena je bila v 12. ali 13. stoletju. Leta 1523 je bila dozidana(letnica nad vhodom).Leta 1792 so prizidali zvonik in leta 1823 še zakristijo. V glavnem oltarju, postavljenem v drugi polovici 17. stol, se nahaja kip sv. Boštjana (Sebastjana), nad njim sv.Rok, na stranskih konzolah pa stojita kipa sv. Barbare in sv. Katarine. Desni stranski oltar bogati kip sv. Barbare, levega stranskega pa krasi kip sv. Florjana. Zato se tu, poleg zavetnikovega, slovesno obhaja tudi god sv. Florjana.

2011 Vse pravice pridržane. Župnija Brestanica.
Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 1.7 templates by hostgator coupon